ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά τα πρώτα γεννέθλια του παιδιού και σκοπός της είναι να εξοικειωθεί με τους χώρους του ιατρείου. Πρέπει να γίνεται 2-4 φορές τον χρόνο ανάλογα πάντα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.
Περιλαμβάνει την ενημέρωση των γονέων για :
- Την σωστή στοματική υγιεινή σε κάθε ηλικία του παιδιού
- Τον τρόπο δημιουργίας της τερηδόνας
- Την πρόληψη της τερηδόνας
- Τον τρόπο δημιουργίας της οδοντικής πλάκας
- Τον τρόπο δημιουργίας της ουλίτιδας
- Την πρόληψη της ουλίτιδας
- Την αξιολόγηση της ανάπτυξης των δοντιών και των γνάθων του παιδιού
- Την σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας
- Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
- Την ποικιλία και ισορροπία στην διατροφή του παιδιού ( «κακές» τροφές για τα δόντια είναι οι σκληρές και μαλακές -κολλώδεις τροφές όπως καραμέλες ,τσιπς, γαριδάκια και τυποποιημένα αλμυρά ,ανθρακούχα ποτά, παγωτά κ.α. ενώ «καλές» τροφές για τα δόντια είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, γαλακτοκομικά, τσίχλα χωρίς ζάχαρη, σταφίδες, τσάι)
Η επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη και ευχάριστη. Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνουν το παιδί με πολλές λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να βιώσουν ως πρώτη εμπειρία πριν την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, αποφεύγοντας τις λάθος λέξεις όπως ένεση, πόνος, τροχός κ.α. Ο οδοντίατρος μαθαίνει στο παιδί όλα τα μηχανήματα και εξηγεί με διασκεδαστικές λεξούλες που εύκολα κατανοεί, κάθε εργαλείο, κίνηση και θεραπεία εκ των προτέρων για την εξάλειψη του φόβου.
Επόμενος επανέλεγχος γίνεται στην ηλικία των 2,5-3 ετών(έχουν βγει όλα τα νεογιλά δόντιά) και στην ηλικία των 3,5-4 ετών ξεκινάει και η πρώτη φθορίωση.
Τα πρώτα νεογιλά (παιδικά) δοντάκια εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6-8 μηνών και μέχρι την ηλικία των 2,5-3 ετών έχει ολοκληρωθεί η ανατολή των 20 νεογιλών δοντιών.
Δεν είναι ανησυχητικό εάν το παιδί βγάλει πιο νωρίς ή αργήσει να βγάλει δοντάκια. Φυσιολογικό χρονικό διάστημα αναμονής θεωρείται έως την ηλικία των 12 μηνών.
Τα πρώτα μόνιμα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 6 ετών και μέχρι την ηλικία των 12-14 ετών έχει ολοκληρωθεί η ανατολή των 28 μόνιμων δοντιών.
Στην ηλικία 18-21 ετών και έπειτα, θα εμφανιστούν και οι τέσσερις (4) φρονιμίτες εάν υπάρχουν.
Όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια υπάρχει ανησυχία, γκρίνια, μεγάλη ποσότητα σάλιου, ούλα κόκκινα και πρησμένα.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων καλό είναι η μητέρα να καθαρίζει το στόμα απαλά, τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα με μια βρεγμένη γάζα και να δίνει στο παιδί να δαγκώνει κρύα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα γι’αυτό το σκοπό.
Η ανατολή των δοντιών είναι μία φυσιολογική διαδικασία και η ανακούφιση των συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται με απλούς τρόπους και όχι με ειδικές φαρμακευτικές αλοιφές και κρέμες.